Młodzi kucharze
Kiedy można się w szkole poczuć trochę jak w domu?
Na przykład podczas pieczenia pysznych, domowych babeczek. Zapach wydostający się ze stołówki szkolnej był obłędny. Śmiało możemy stwierdzić, że rośnie nam całkiem zacne grono młodych „świetliczkowych” kucharzy.
Dla tych, którzy nie mogli być z nami tego dnia, podajemy nasz tajny przepis:
Składniki mokre:
1 jajko
0.5 szklanka oleju
1 szklanka mleka
Składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Proponowane dodatki:
biała czekolada
gorzka czekolada
banany
Wykonanie:
W osobnych miseczkach wymieszać składniki suche i mokre, a następnie wszystko razem zmiksować do połączenia. Dodać wybrane przez siebie dodatki i delikatnie wymieszać szpachtułką. Gotową masę przełożyć do papilotek i umieścić je w piekarniku.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego!
Anna Księżopolska