“Co się kryje w śniadaniówce?”- czyli o ważnej roli drugiego śniadania w żywieniu dzieci.
Czy wiecie, jak ważna jest rola śniadania w diecie młodego człowieka? A może znacie odpowiedź na to, jak komponować śniadanie w zależności od pory roku? Nasi uczniowie z edukacji wczesnoszkolnej oraz dzieci z oddziału przedszkolnego mogą pochwalić się, że mają tę wiedzę w “małych paluszkach”! W ramach Projektu “Szkoła Promująca Zdrowie” mieli oni okazję wysłuchać prelekcji przeprowadzonej przez naszą szkolną pielęgniarkę- Panią Danutę Szymaniak, pod tytułem “Rola śniadania w żywieniu dzieci”.
Uczniowie dowiedzieli się, jak wygląda aktualna piramida żywienia, jakie składniki i w jakich ilościach powinny składać się na pożywne, zdrowe śniadanie oraz jak jeść by dostarczać organizmowi energii nie tylko do zabawy, ale i nauki. Na szczególną pochwałę zasługuje oddział zerówki- najmłodsi uczniowie wiedzieli tak dużo o zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia, że zaskoczyli samą Panią pielęgniarkę! W spotkaniu z zespołem 2b również uczestniczyła Pani Wicedyrektor- Dorota Jagielska- Ryszczyńska, której temat zdrowego odżywiania i trybu życia jest bardzo bliski.
Już kolejnego dnia wszyscy uczniowie przekonali się, że odpowiednio skomponowane i spożyte śniadanie (to pierwsze, jak i drugie) wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie oraz zdolność uczenia się. Jak to się stało? Ich śniadaniówki były pełne zdrowych produktów, nie tylko owoców i warzyw, ale również produktów bogatych w zdrowe węglowodany, tłuszcze, białka i inne ważne składniki mineralne. Po takich posiłkach dużo lepiej skupiali się na zadaniach, byli bardziej aktywni i weseli.
W imieniu wszystkich klas 0- 3 jeszcze raz dziękujemy Pani Danusi za ogrom przekazanej nam wiedzy i inspirację do przyjrzenia się temu, co znajduje się w uczniowskich śniadaniówkach.
Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją.
Olga Ziębaczewska
ROLA ŚNIADANIA W ŻYWIENIU DZIECI