Dzień Dyni
Jesień to czas, który kojarzy nam się z pięknymi, kolorowymi i opadającymi liśćmi. To również czas, w którym główną rolę odgrywa dynia i tak 31 października obchodzimy DZIEŃ DYNI. W piątek uczniowie rozmawiali o wartościach odżywczych tego smacznego i zdrowego warzywa oraz wymienili pomysły na przysmaki dyniowe. Przez cały dzień w świetlicy szkolnej wspólnymi siłami tworzyli pracę plastyczną, która wymagała dużo cierpliwości i zaangażowania. Efekt przerósł nasze oczekiwania. Gigantyczna dynia wyszła im fenomenalna. Jesteśmy bardzo dumni, że mamy tak zdolne i pracowite dzieci w szkole.
A dla chętnych podajemy przepis na rozgrzewającą zupkę dyniową 🙂
SKŁADNIKI
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-z-dyni