Szanujemy tradycję
Dzieci z klasy IIb bardzo lubią zajęcia w szkolnej kuchni, toteż na początku listopada postanowiliśmy wspólnie upiec rogaliki. Na dzień wypieku wybraliśmy 10 listopada, piątek. Najpierw z pomocą dzieci przygotowałam ciasto drożdżowe. A one z zaciekawieniem obserwowały jak szybko rosło. Dowiedziały się przy tym co to znaczy: ”rosnąć jak na drożdżach”. Gdy ciasto było gotowe, uczniowie z wielkim zapałem formowali rogaliki. Kiedy rogale „siedziały” w piecu, opowiedziałam dzieciom historię powstania tego charakterystycznego dla Poznania ciastka. Następnie pięknie zapisały do zeszytów przepis na rogale. I wreszcie…degustacja. Nic nie smakuje tak jak własnoręcznie wykonane ciacho. Dzieci były bardzo zadowolone. Mam nadzieję, że tę piękną wielkopolską tradycję będą kultywować i przekażą ją kiedyś swoim dzieciom.
Maria Bestry